Kto nie powinien jeść IMBIRU?

8 sierpnia 2018 15:30
Kto nie powinien jeść IMBIRU?

O niesamowitych właściwościach imbiru pisaliśmy już wielokrotnie.

Zalet spożywania imbiru jest naprawdę sporo.

Oto niektóre z nich:

  • poprawia ukrwienie mózgu zwiększając koncentrację i wydajność,
  • leczy migreny,
  • dba o jamę ustną,
  • łagodzi bóle menstruacyjne,
  • pomaga w walce z przeziębieniem,
  • zwalcza choroby układu krążenia,
  • niszczy komórki nowotworowe,
  • zmniejsza ryzyko udaru,
  • rozpuszcza kamienie nerkowe,
  • oczyszcza wątrobę,
  • ma bardzo silne działanie antybakteryjne i przeciwzapalne,
  • przynosi ulgę chorym stawom,
  • dostarcza niezbędnych składników odżywczych i witamin.

Jednak istnieje kilka przypadków w których nie powinno się spożywać imbiru.

Jeżeli coś z poniżej listy dotyczy właśnie Ciebie to lepiej zrezygnuj ze spożywania imbiru, ponieważ może Ci zaszkodzić.

Zdjęcie Kto nie powinien jeść IMBIRU? #1

LEKI

Imbir może mieć negatywny wpływ na niektóre leki.

Może wpłynąć na ich działanie, ograniczając ich skuteczność.

Ta sytuacja dotyczy leków na cukrzycę, a także tych na nadciśnienie.

Jeżeli bierzesz te leki to lepiej unikaj imbiru.

CIĄŻA

Imbir nie jest wskazany dla kobiet w ciąży.

Może on doprowadzić do przedwczesnych skurczy i porodu.

Dodatkowo zaburza wchłanianie żelaza i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Mimo, że skutecznie łagodzi nudności to i tak nie jest on wskazany dla kobiet w ciąży – szczególnie w ostatnim trymestrze.

NIEDOWAGA

Imbir zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych, podnosi pH żołądka, a także zawiera błonnik.

Dzięki temu świetnie wspiera proces odchudzania, a także hamuje apetyt.

Jednak w przypadku niedowagi nie jest on polecany.

Osoby, które chcą przybrać na wadze mogą mieć duży problem jeżeli regularnie spożywają imbir.

CHOROBY KRWI

Imbir skutecznie poprawia krążenie krwi. Jednak w przypadku hemofilii i niezdolności do prawidłowego krzepnięcia krwi, imbir może okazać się szkodliwy.

Skutecznie neutralizuje działanie leków, które są przyjmowane właśnie na te schorzenia.

JEDNAK JEŻELI POWYŻSZE SYTUACJE CIEBIE NIE DOTYCZĄ TO KONIECZNIE WŁĄCZ IMBIR DO CODZIENNEJ DIETY

Imbiru z marketów

Jak się okazuje może być w nim pełno nawozów, które niekoniecznie dobrze wpływają na nasze zdrowie.

Dlatego jak masz możliwość to zawsze wybieraj imbir ekologiczny.

Zdjęcie Kto nie powinien jeść IMBIRU? #2

Imbir nadaje się do uprawy w doniczce i bardzo szybko przyzwyczaja się do warunków w naszymi mieszkaniu mimo że imbir to roślina która nie występuje w Polsce.

Jak wyhodować imbir w domu?

Po pierwsze musisz pamiętać, że imbir uwielbia i potrzebuje dużo światła.

Oczywiście nie chodzi tutaj o to aby był wystawiany na działanie bardzo mocnego słońca.

Warto umieścić go na parapecie okna, które skierowane jest na zachód lub wschód.

Uprawa imbiru ze świeżego kłącza

Zdjęcie Kto nie powinien jeść IMBIRU? #3

W tym przypadku musimy pamiętać o tym aby było idealne – bez skazy.

Nie może być ani nadgniłe, ani wysuszone czy zwiotczałe.

Odpowiednie kłącze do hodowli imbiru to kłącze o długości od 7 do 10 cm.

Na początku musisz wybrać doniczkę i odkazić ją.

Następnie nasyp ziemi uprawnej do 2/3 wysokości doniczki.

Na wierzchu kładziemy poziomo kłącze i przysypujemy je delikatnie ziemią – ok 2 cm.

Na koniec należy naciągnąć na doniczkę foliową reklamówkę.

Doniczkę odstawiamy w miejsce gdzie panuje stała temperatura 20 – 25°C.

Pamiętaj o tym aby ziemia w doniczce była cały czas dobrze nawodniona.

Foliową reklamówkę należy zdjąć jak tylko pokażą się pierwsze kiełki.

Imbir rośnie długo – pierwsze kiełki pojawią się dopiero po kilku tygodniach!