Czym jest KWAS DHA? Jaki ma wpływ na organizm i gdzie można go znaleźć?
8 lipca 2017 12:58
Kwas tłuszczowy DHA należy do grupy kwasów Omega-3.
Ma długi łańcuch składający się z 22 atomów węgla i 6 podwójnych połączeń.
Najwięcej kwasu DHA możemy znaleźć w produktach morskiego pochodzenia takich jak ryby, algi, skorupiaki.

Jeżeli chodzi o ryby to możemy go znaleźć w:
- sardynkach,
- łososiach,
- makrelach,
- śledziach.
Pamiętaj, że o wiele lepiej jest kupować małe i tłuste ryby ponieważ zawierają najmniejsze ilości rtęci.
Bardzo dobrym źródłem kwasu DHA jest olej z kryla – skorupiaka, a także kawior.
Zwróć uwagę na sposób przygotowywania ryb.
Kwasy omega-3 rozkładają się pod wpływem obróbki termicznej.
Jeżeli smażysz czy pieczesz rybę to niestety, ale będzie zawierała małą ilość kwasów omega-3.
Na co ma wpływ kwas DHA?
- wspiera wzrok,
- rozwój płodu,
- wspiera mechanizmy serca,
- mózg.