Gotować rosół pod przykryciem, czy bez? Poznaj triki na pyszny domowy rosół

19 września 2018 09:26
Gotować rosół pod przykryciem, czy bez? Poznaj triki na pyszny domowy rosół

Rosół jest jedną z najbardziej tradycyjnych polskich zup. Jego smak pamiętamy z dzieciństwa, kiedy gotowały go nasze babcie i mamy. Czy udaje ci się jednak odtworzyć ten wyjątkowy smak? W dzisiejszych czasach, kiedy wszystkim się spieszy, często zapominamy o tym, że zupa, jaką jest rosół wymaga przede wszystkim czasu. Poznaj jednak więcej trików na idealny rosół.

Zdjęcie Gotować rosół pod przykryciem, czy bez? Poznaj triki na pyszny domowy rosół #1

Czas

Rosół nigdy nie będzie dobry, jeśli będziemy gotować go zbyt krótko. Idealny rosół powinien być gotowany przynajmniej 3 godziny na bardzo wolnym ogniu. Ogień powinien być tak mały, że możemy nawet nie zauważyć bulgotania wody.

Dodawania warzyw do rosołu

Najdłużej powinno być gotowane mięso. Warzywa dodajemy na ok. godzinę przed końcem gotowania. Dzięki temu nie rozgotują się, ale oddadzą smak do rosołu.

Przykrycie

Zdjęcie Gotować rosół pod przykryciem, czy bez? Poznaj triki na pyszny domowy rosół #2

Niewiele osób stosuje tę zasadę. Okazuje się, że rosół powinniśmy gotować pod przykryciem tylko do momentu zagotowania się wody. Potem zmniejszamy ogień do minimum i odkrywamy garnek.

Opalanie cebuli

Sekretem aromatycznego i klarownego rosołu jest cebula. Na 1 litr bulionu powinna przypadać 1 duża cebula. Przed wrzuceniem jej do garnka obieramy ją ze skórki i opalamy nad palnikiem, aż będzie czarna.

Przyprawy

Przyprawy są bardzo ważne podczas gotowania rosołu. Ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk to pozycje obowiązkowe w tej zupie.