Jak palić w piecu czysto i bez dymu?

12 października 2016 11:02
Jak palić w piecu czysto i bez dymu?

Powszechnie uważa się, że kopcenie jest wynikiem posiadania starego pieca lub złej jakości paliwa. Nic bardziej mylnego. W większości przypadków nadmierne kopcenie jest wynikiem nieumiejętnego palenia w piecu.

Najpopularniejszym błędem jest przysypywanie żaru kolejną grubą warstwą węgla lub drewna, który obniża temperaturę spalania do temperatury dymienia, dlatego piec kopci.

Zdjęcie Jak palić w piecu czysto i bez dymu? #1

To, że kopcenie z kominów jest zjawiskiem powszechnym, nie oznacza, że nie stanowi to problemu. Po pierwsze, dym ten jest rakotwórczy. Po drugie, kopcenie to wyrzucanie pieniędzy w błoto, ponieważ dym stanowi aż 30% składu węgla i aż 70% drewna. Kopcąc wrzucasz go w komin, zamiast ogrzewać dom.

Jak więc palić czysto i bez dymu?

Najlepszą metodą jest rozpalanie od góry.

Zdjęcie Jak palić w piecu czysto i bez dymu? #2

Polega ona na przeniesieniu warstwy żaru na samą górę paleniska. W ten sposób żar powoli schodzi w dół, a dym pochodzący z jeszcze chłodniejszych warstw opału musi przejść przez żar na górze, co powoduje jego całkowite spalenie. Dzięki temu produkujemy przeźroczyste – mniej szkodliwe spaliny i produkujemy dużo więcej ciepła.