Jak przygotować BURACZANY ZAKWAS?
22 grudnia 2017 12:52
Jeżeli chcesz przygotować w domu prawdziwy buraczany zakwas, który stanowi idealną bazę do barszczu na święta to po pierwsze musisz zaopatrzyć się w buraki.
Dobrze by było, aby pochodziły z ekologicznej uprawy – najlepiej z własnego ogródka.
Jeżeli nie masz takiej możliwości i musisz kupić buraki w sklepie to pamiętaj, aby bardzo dokładnie je umyć i wyszorować.
Jeżeli chodzi o dobór naczynia w którym będziemy kisić buraki to zdecyduj się na ceramiczny garnek, szklany słój lub garnek kamionkowy.
Warunek jest jeden – naczynie nie może reagować z kwasem.
Pamiętaj także o wyparzeniu naczynia i dokładnym osuszeniu go.

Wszystko czego potrzebujesz do przygotowania zakwasu to:
- buraki – 1,5 kg,
- woda – 1,5 l,
- sól – 1,5 łyżki,
- czosnek – cała główka,
- liście laurowe – 3 sztuki,
- ziele angielskie – 3-4 sztuki.
Najpierw zagotuj wodę z solą i odczekaj aż wystygnie.
W międzyczasie pokrój buraki na cienkie plasterki lub w kosteczkę – jak Ci wygodniej.
Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, a także przekrojoną główkę czosnku (całą – w łupinie).
Wszystko zalej wodą i przykryj gazą.
Odstaw w ciepłe miejsce na 5-6 dni.
Jeżeli zależy Ci na czasie to warto dodać do buraków kwasu z ogórków lub kapusty.
Obserwuj co się dzieje.
Pojawiającą się białą pianę na powierzchni naczynia należy zebrać przy pomocy wyparzonej łyżki.
Po kilku dniach zakwas należy przecedzić i przelać do wyparzonych butelek.
W lodówce może stać nawet kilka tygodni.