Jak przygotować BURACZANY ZAKWAS?

22 grudnia 2017 12:52
Jak przygotować BURACZANY ZAKWAS?

Jeżeli chcesz przygotować w domu prawdziwy buraczany zakwas, który stanowi idealną bazę do barszczu na święta to po pierwsze musisz zaopatrzyć się w buraki.

Dobrze by było, aby pochodziły z ekologicznej uprawy – najlepiej z własnego ogródka.

Jeżeli nie masz takiej możliwości i musisz kupić buraki w sklepie to pamiętaj, aby bardzo dokładnie je umyć i wyszorować.

Jeżeli chodzi o dobór naczynia w którym będziemy kisić buraki to zdecyduj się na ceramiczny garnek, szklany słój lub garnek kamionkowy.

Warunek jest jeden – naczynie nie może reagować z kwasem.

Pamiętaj także o wyparzeniu naczynia i dokładnym osuszeniu go.

Zdjęcie Jak przygotować BURACZANY ZAKWAS? #1
fot. shutterstock


Wszystko czego potrzebujesz do przygotowania zakwasu to:

  • buraki – 1,5 kg,
  • woda – 1,5 l,
  • sól – 1,5 łyżki,
  • czosnek – cała główka,
  • liście laurowe – 3 sztuki,
  • ziele angielskie – 3-4 sztuki.

Najpierw zagotuj wodę z solą i odczekaj aż wystygnie.

W międzyczasie pokrój buraki na cienkie plasterki lub w kosteczkę – jak Ci wygodniej.

Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, a także przekrojoną główkę czosnku (całą – w łupinie).

Wszystko zalej wodą i przykryj gazą.

Odstaw w ciepłe miejsce na 5-6 dni.

Jeżeli zależy Ci na czasie to warto dodać do buraków kwasu z ogórków lub kapusty.

Obserwuj co się dzieje.

Pojawiającą się białą pianę na powierzchni naczynia należy zebrać przy pomocy wyparzonej łyżki.

Po kilku dniach zakwas należy przecedzić i przelać do wyparzonych butelek.

W lodówce może stać nawet kilka tygodni.