Dlaczego konieczne jest namaczanie orzechów i nasion przed ich spożyciem?

11 października 2017 10:52
Dlaczego konieczne jest namaczanie orzechów i nasion przed ich spożyciem?

Orzechy i nasiona mają niezwykle dobroczynny wpływ na nasz organizm. Zazwyczaj jednak jemy je bezpośrednio po zakupie. Niestety jest to błąd.

Surowe orzechy i nasiona pokryte są substancją, którą nazywa się – czynnik hamujący enzymy. Substancja ta ma za zadanie nie dopuścić do kiełkowania i pomóc zachować wszystkie składniki odżywcze produktu. Niestety, kiedy ją spożyjemy, hamuje ona przyswajanie wielu z tych drogocennych składników.

Zdjęcie Dlaczego konieczne jest namaczanie orzechów i nasion przed ich spożyciem? #1fot. shutterstock

Żeby temu zapobiec konieczne jest namoczenie orzechów i nasion w wodzie. Substancja przestanie działać, dzięki czemu wszystkie składniki zawarte w produkcie trafią do naszego organizmu.

Jak namaczać poszczególne nasiona i orzechy?

Zdjęcie Dlaczego konieczne jest namaczanie orzechów i nasion przed ich spożyciem? #2
Źródło: https://www.thenourishinggourmet.com/2014/01/how-soaking-nuts-helped-my-digestion-learn-in-3-simple-steps.html

-Migdały – 12h

-Siemię lniane i nasiona chia – 2h. Po ich namoczeniu wytwarza się kleista substancja, niezwykle zdrowa dla organizmu, a szczególnie dla pracy jelit.

-Sezam i pestki dyni – 6h

-Orzechy włoskie i laskowe – 8h

-Słonecznik – 4h

Mowa tu oczywiście o surowych orzechach i nasionach. Wszelkie prażone słoneczniki, czy orzechy nie wymagają dodatkowego namaczania.