6 oznak wskazujących na to, że powinnaś przestać jeść gluten
Nadwrażliwość, nietolerancja i alergia na gluten stała się ostatnio dużo łatwiej wykrywalna. Jednak najlepszym testem jest po prostu odstawienie glutenu i obserwowanie reakcji naszego organizmu. Kiedy warto zrobić taki test?
#Zmęczenie
Ciągłe uczucie zmęczenia i znużenia, szczególnie w dni, w które spożywasz dużo produktów zawierających glutem może być objawem nietolerancji lub alergii. Warto wypróbować dietę bezglutenową, aby upewnić się, że to właśnie ten składnik jest przyczyną zmęczenia.
#Częste wysypki
Nietolerancja i alergia na gluten często objawia się również wysypkami skórnymi. Krostki pojawiające się bez wyraźnej przyczyny mogą być spowodowane właśnie tymi dolegliwościami.

#Częsta gęsia skórka
Gęsia skórka pojawia się z wielu powodów. Jeśli jednak pojawia się ona na plecach i ramionach często i bez wyraźnej przyczyny, może to wskazywać na potrzebę zrezygnowania z glutenu.
#Problemy trawienne
Problemy takie jak biegunka, czy zaparcia są najczęstszą oznaką nietolerancji lub alergii na gluten. Również w tym przypadku warto na kilka dni przejść na produkty niezawierające glutenu i sprawdzić, czy stan zdrowia się nie polepsza.

#Wahania hormonalne
Nieprawidłowości hormonalne spowodowane spożywaniem glutenu zazwyczaj objawiają się silnym bólem i objawami przedmiesiączkowymi i problemami z płodnością. Może również dojść do zespołu wielotorbielowatych jajników.
#Zawroty i ból głowy
Częste zawroty głowy i ból głowy również są jedną z najczęstszych objawów nietolerancji i alergii na gluten. Dzieje się tak dlatego, że krew docierająca do mózgu przy nietolerancji i alergii nie ma odpowiednich właściwości.
