Dlaczego warto spożywać CIEMNĄ CZEKOLADĘ?

6 września 2017 16:25
Dlaczego warto spożywać CIEMNĄ CZEKOLADĘ?

Ciemna czekolada może przynieść nam wiele korzyści pod warunkiem, że będzie pozbawiona różnych dodatków, zwartość kakao nie będzie mniejsza niż 70%.


Po pierwsze ciemna czekolada jest jednym z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy.

Oprócz mnóstwa związków organicznych, które działają jak antyoksydanty zawiera polifenole, flawonole i katechiny.

To połączenie ma świetny wpływ na kondycję skóry.


100 g ciemnej czekolady z zawartością 70-85% kakao zawiera:

  • 11g błonnika,
  • 67% dziennego zapotrzebowania na żelazo,
  • 58% dziennego zapotrzebowania na magnez,
  • 89% dziennego zapotrzebowania na miedź,
  • 98% dziennego zapotrzebowania na mangan,
  • 11g błonnika.

Oprócz tego ciemna czekolada zawiera duże ilości fosforu, cynku, selenu i potasu.

Ciemna czekolada usprawnia pracę układu krążenia, a także obniża ciśnienie krwi.

Dodatkowo zmniejsza ryzyko chorób sercowo naczyniowych.

Ciemna czekolada działa także pobudzająco na nasz mózg – usprawnia jego pracę, dlatego warto przed rozpoczęciem nauki np. do ważnego egzaminu zjeść kilka kotek ciemnej czekolady.

Pamiętaj jednak, że czekolada zawiera sporo cukru – nie jedz jej w dużych ilościach i każdego dnia :)