Dlaczego warto spożywać CIEMNĄ CZEKOLADĘ?
6 września 2017 16:25
Ciemna czekolada może przynieść nam wiele korzyści pod warunkiem, że będzie pozbawiona różnych dodatków, zwartość kakao nie będzie mniejsza niż 70%.
Po pierwsze ciemna czekolada jest jednym z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy.
Oprócz mnóstwa związków organicznych, które działają jak antyoksydanty zawiera polifenole, flawonole i katechiny.
To połączenie ma świetny wpływ na kondycję skóry.
100 g ciemnej czekolady z zawartością 70-85% kakao zawiera:
- 11g błonnika,
- 67% dziennego zapotrzebowania na żelazo,
- 58% dziennego zapotrzebowania na magnez,
- 89% dziennego zapotrzebowania na miedź,
- 98% dziennego zapotrzebowania na mangan,
- 11g błonnika.
Oprócz tego ciemna czekolada zawiera duże ilości fosforu, cynku, selenu i potasu.
Ciemna czekolada usprawnia pracę układu krążenia, a także obniża ciśnienie krwi.
Dodatkowo zmniejsza ryzyko chorób sercowo naczyniowych.
Ciemna czekolada działa także pobudzająco na nasz mózg – usprawnia jego pracę, dlatego warto przed rozpoczęciem nauki np. do ważnego egzaminu zjeść kilka kotek ciemnej czekolady.
Pamiętaj jednak, że czekolada zawiera sporo cukru – nie jedz jej w dużych ilościach i każdego dnia :)