Dlaczego warto jeść KISZONE OGÓRKI?

4 września 2017 21:36
Dlaczego warto jeść KISZONE OGÓRKI?

Mimo dużej zawartości soli, która jest koniecznie bo hamuje rozwój bakterii podczas kiszenia – warto spożywać ogórki kiszone.

Oprócz świetnego smaku są niskokaloryczne i przynoszą nam wiele dobrego.

Zdjęcie Dlaczego warto jeść KISZONE OGÓRKI? #1
fot.shutterstock

DOSTARCZAJĄ WITAMINY K – źródłem witaminy K są produkty fermentowane. Kiszone ogórki zawierają jej naprawdę sporo, witamina K jest potrzebna ponieważ wpływa na gospodarkę wapniową organizmu, a także na krzepnięcie krwi.

DOSTARCZAJĄ WITAMINĘ A – ta witamina znajdująca się w ogórkach kiszonych wspiera nasz wzrok, reguluje pracę tarczycy, a także ma dobry wpływ na naszą krew.

DOSTARCZAJĄ WITAMINĘ C – w kiszonych ogórkach witaminy C jest dwa razy więcej niż w zwykłych.

DOSTARCZAJĄ BŁONNIK – ogórki kiszone zawierają dużo błonnika, który daje nam uczucie sytości, zmniejsza poziom cholesterolu, zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pokarmów, a także zapobiega zaparciom.

ZAWIERAJĄ KWAS MLEKOWY – kwas mlekowy ma dobry wpływ na jelita, oczyszcza nasz organizm, a także poprawia naszą odporność.