Lubisz RYBĘ? Sprawdź najciekawsze porady

30 sierpnia 2017 21:23
Lubisz RYBĘ? Sprawdź najciekawsze porady

Jeżeli w Twojej kuchni często ląduje ryba to warto zapoznać się z poniższymi poradami.


#1 ŚWIEŻOŚĆ RYBY – naciśnij na rybę palcem. Jeżeli mięso nie wróci do pierwotnego kształtu tylko będzie widoczny ślad palca to znaczy, że ryba nie jest już pierwszej świeżości.

#2 SÓL – pamiętaj, aby solić rybę dopiero na końcu obróbki cieplnej. Dzięki temu sól nie wyssie z niej wody i ryba pozostanie soczysta.

#3 ZAPACH RYBY – jeżeli przeszkadza Ci specyficzny zapach dorsza czy mintaja to koniecznie skrop rybę sokiem z cytryny, a na 40 minut przed smażeniem wymocz ją w mleku.

#4 ŁUSKI – jeżeli chcesz sprawniej obrobić rybę to zanurz ją na chwilę w gorącej wodzie. Dzięki temu sprawniej zeskrobiesz z niej łuski.

#5 RYBA GOTOWANA – aby zneutralizować zapach gotującej się ryby dodaj do wody łyżkę mleka.

#6 ZAPACH NA DESCE – aby pozbyć się zapachu ryby z deski do krojenia użyj kawałka cytryny i przetrzyj całą powierzchnię deski.

#7 ŚLEDZIE – jeżeli chcesz aby śledzie były bardzo delikatne to zacznij moczyć je w mleku.