Dlaczego warto jeść ALGI MORSKIE?

19 lipca 2017 20:26
Dlaczego warto jeść ALGI MORSKIE?

Mimo że algi morskie nie są u nas zbyt popularne to naprawdę warto po nie sięgnąć.

Zdjęcie Dlaczego warto jeść ALGI MORSKIE? #1
fot.shutterstock


Algi są bardzo bogatym źródłem wielu składników odżywczych.

  • witaminy A, B1, B2, B6, C, K, PP,
  • żelazo,
  • wapń,
  • jod,
  • magnez,
  • cynk,
  • miedź,
  • fosfor,
  • potas.

Taka mieszanka składników odżywczych świetnie wspiera najważniejsze procesy życiowe, a także budowę kości i utrzymanie jej prawidłowej struktury.

Algi zawierają także bardzo dużą ilość silnych antyoksydantów.

Zdjęcie Dlaczego warto jeść ALGI MORSKIE? #2
fot.shutterstock


ALGI WSPOMAGAJĄ ODCHUDZANIE – w brązowych algach znajduje się alginian czyli błonnik, który potrafi wzmacniać śluz chroniący ścianki układu pokarmowego.

Dodatkowo spowalnia proces trawienia więc w konsekwencji dłużej czujemy sytość.

Regularne spożywanie tych wodorostów niweluje wzdęcia i procesy gnilne w jelitach.


ALGI DBAJĄ O SKÓRĘ – algi morskie zawierają antyoksydanty, a także alkaloidy o działaniu przeciwutleniającym. To w połączeniu z ogromną dawką witaminy C, E a także cynku sprawia, że nasza skóra wolniej się starzeje, szybciej się regeneruje i jest po prostu piękna.


ALGI DBAJĄ O TARCZYCĘ – dzięki zawartości jodu dbają o prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Jest to bardzo ważne o czym pisaliśmy już wcześniej.

Już 2 łyżki brązowych wodorostów dziennie dostarczają odpowiednią dawkę jodu dla organizmu.


ALGI DBAJĄ O SERCE – szczególnie czerwone wodorosty nori zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, a te z kolei podnoszą poziom dobrego cholesterolu.

Przy regularnym spożywaniu stany zapalne znikają, a także spada ryzyko rozwoju miażdżycy.

Należy pamiętać, że brązowe wodorosty obniżają ciśnienie krwi, a także redukują poziom szczególnie niebezpiecznej substancji dla naszego serca, a mianowicie homocysteiny.

Zdjęcie Dlaczego warto jeść ALGI MORSKIE? #3
fot.shutterstock