5 sposobów na rozpoznanie dojrzałego i słodkiego arbuza

9 czerwca 2017 00:06
5 sposobów na rozpoznanie dojrzałego i słodkiego arbuza

Arbuz jest najlepszym owocem na upalne dni. Składa się w większości z wody. Jest więc orzeźwiający i doskonale nawadnia. Ma również niepowtarzalny smak. Jednak tylko dojrzałe i soczyste owoce maja te cechy. Dlatego poznaj metody na rozpoznanie w sklepie dojrzałego arbuza.

#Sprawdź spód arbuza

Kiedy odwrócisz arbuza i spojrzysz na jego spód, zauważysz, że jest tak kremowy obszar. Im ciemniejszy ma kolor i im większy jest, tym dojrzalszy jest owoc.

Zdjęcie 5 sposobów na rozpoznanie dojrzałego i słodkiego arbuza #1
Źródło: http://www.healthyfoodteam.com/choose-sweetest-watermelon-2/

#Kolor

Dojrzały arbuz ma ciemny zielony kolor i jasne paski. Im jaśniejsza jest zieleń arbuza, tym mniej dojrzały jest owoc.

#Sprawdź ciężkość

Arbuz składa się w większości z wody. Jeśli owoc jest dość lekki, pomimo swoich dużych rozmiarów, prawdopodobnie jest suchy i niedojrzały w środku. Dojrzały arbuz powinien być ciężki.

#Kształt i połysk

Dojrzały owoc ma owalny i równomierny kształt i kolor. Jeśli zauważysz na arbuzie jakieś uwypuklenia, czy guzki – lepiej wybierz inną sztukę. Dojrzały arbuz nie powinien się również błyszczeć.

#Zapukaj

Jeśli arbuz jest dojrzały, po zapukaniu w niego powinnaś usłyszeć głuchy wydźwięk. Lepiej jednak sprawdzić wszystkie powyższe cechy i na ich podstawie określić dojrzałość owocu.

Zdjęcie 5 sposobów na rozpoznanie dojrzałego i słodkiego arbuza #2
Źródło: http://www.businessinsider.com/how-to-buy-watermelons-2016-3?IR=T