DIETA PRZECIWZAPALNA – na czym polega?
2 czerwca 2017 00:20
Dieta przeciwzapalna polega na zapobieganiu rozwoju chorób nowotworowych, a także na ochronie przed chorobami które są spowodowane stanami zapalnymi o niskiej intensywności.
Jest to dieta o dużej zawartości antyoksydantów czyli przeciwutleniaczy.

Na jakich produktach, składnikach bazuje dieta przeciwzapalna?
- OWOCE – im owoc ciemniejszy tym więcej przeciwutleniaczy zawiera,
- WARZYWA – głównie warzywa zielone liściaste jak szpinak i jarmuż, a także kalafior, brokuł, kapusta brukselka, buraki, cebula, fasola, marchew,
- KASZE, KOMOSA RYŻOWA, BRĄZOWY RYŻ,
- RYBY,
- OWOCE MORZA,
- NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH,
- OLIWA, OLEJ RZEPAKOWY,
- ORZECHY,
- SIEMIĘ LNIANE.
Warto również wprowadzić produkty sojowe, a także białą i zieloną herbatę.