Po czym mamy WZDĘCIA? Czym zastąpić te produkty?
Jeżeli często masz problemy z układem trawiennym np. masz gazy i wzdęcia to warto zapoznać się z produktami które potęgują te problemy.
Warto się również dowiedzieć na co te produkty można zamienić lub jak je przygotować tak, aby nasz układ trawienny odpowiednio sobie z nimi poradził.

ROŚLINY STRĄCZKOWE
Niestety po zjedzeniu większych ilości takich warzyw jak fasola, bób, soczewica, ciecierzyca nasz organizm ma problemy z prawidłowym trawieniem.
- Aby dolegliwości się zmniejszyły warto moczyć fasole przez 2 godziny w gorącej wodzie od czasu do czasu dolewając wrzątku. Po tym czasie wymień wodę na świeżą i ugotuj fasolę jak zwykle.
MLEKO
Winna jest tutaj laktoza która jest trawiona przy pomocy laktazy.
Niestety im jesteśmy starsi tym nasz organizm produkuje mniej tego enzymu – stąd też problemy z trawieniem mleka.
- Aby uniknąć wzdęć po mleku zamień zwykłe mleko na roślinne np. kokosowe, konopne lub migdałowe.
CEBULA
Zawiera związki które u niektórych ludzi mogą wywoływać problemy z trawieniem, a nawet uciążliwy refluks.
- Aby uniknąć problemów z jej trawieniem gotuj ją z dodatkiem oliwy dobrej jakości.
KAPUSTA
Warzywa takie jak kapusta, brokuł, jarmuż czy kalafior zawierają dużą ilość błonnika, a to może być problemem dla naszego organizmu.
Zawierają także cukier (rafinoza), którego nasz organizm nie przyswoi.
- Oczywiście nie warto rezygnować z tych warzyw, ale można przygotowywać je w inny sposób. Kalafior i brokuły gotuj na parze lub przyrządzaj z nich zupy – kremy. Kapustę zamień na kiszoną kapustę, a jarmuż zastąp sałatą rzymską.
JABŁKA
Oprócz wielu cennych składników jabłka zawierają dużą ilość błonnika, a także sporo fruktozy.
Po zjedzeniu dużej ilości jabłek mogą nam dokuczać wzdęcia.
- Jeżeli Ciebie też to spotyka to zamień jabłka na inne owoce takie jak cytrusy, truskawki czy banany.