TRIKI KUCHENNE które na pewno Ci się przydadzą!
Poniższe triki pomogą Ci rozwiązać nie jeden problem w kuchni – wykorzystaj je!
SER ŻÓŁTY
Jeżeli chcesz pokroić ser żółty na bardzo cieniutkie plasterki to możesz wykorzystać do tego nić dentystyczną! Dzięki niej ukroisz prawie „przezroczyste” plasterki sera.
Oczywiście użyj nici bezzapachowej.

KOSTKI LODU
Skończyły Ci się woreczki do robienia kostek lodu?
Sprawdź czy nie masz w domu jakiejś bombonierki!
Plastikowa foremka nada się idealnie jako forma do na kostki lodu.

OSTRZENIE NOŻA
Jeżeli chcesz naostrzyć nóż to na pół godziny przed ostrzeniem włóż go do posolonej zimnej wody.
Dzięki temu nóż będzie bardzo ostry!

PŁYN DO MYCIA NACZYŃ
Zabrakło Ci płynu?
Wsyp do gorącej wody łyżkę soli i garść mąki!
Taką mieszanką bez problemu domyjesz brudne naczynia.

MASZYNKA DO MIĘSA
Jeżeli po zmieleniu mięsa chcesz w prosty sposób pozbyć się resztek z maszyny – przepuść przez nią piętkę od chleba! Dzięki temu maszyna będzie o wiele czystsza i nie będziesz musiała się męczyć.

TARKA
Aby wyczyścić tarkę z resztek sera, warzyw czy owoców zetrzyj kawałek suchego chleba podobnie jak w przypadku maszyny do mielenia mięsa.

SŁOIK
Jeżeli nie możesz odkręcić słoika, a nie chcesz zniszczyć wieczka to podstaw je pod strumień gorącej wody. Po kilkunastu sekundach odkręcisz słoik bez problemu!
