10 kuchennych trików, które musisz znać!

27 września 2015 17:41
10 kuchennych trików, które musisz znać!
  1. Masło na szybko – by szybko połączyć zimne masło z innymi produktami wystarczy zetrzeć je na tarce.

  2. Troszkę sosu – wiele różnych przepisów kulinarnych wymaga dodania niewielkich ilości sosu. Wystarczy jego większą ilość zamrozić w formie do lodu – będziemy bez problemu mogli skorzystać z tego w przyszłości.

  3. Trwała panierka – by uniknąć osuwania się panierki z mięsa wystarczy przygotowane już do smażenia mięso włożyć na trzydzieści minut do lodówki.

  4. Zbyt wiele soli – czasami zdarzy się sypnąć zbyt wiele soli do zupy. To nie znaczy, że potrawa jest do wyrzucenia. Wystarczy, że wrzucisz do garnka dwa obrane ziemniaki, a całość jeszcze raz zagotujesz.
  5. Idealne jajka – jeśli chcesz uniknąć pękania jajek podczas gotowania, a także późniejszych trudności z obieraniem ich ze skorupki, wystarczy do garnka dodać odrobinę soli bądź kilku kropelek soku cytrynowego.
  6. Świeży chleb – aby chleb zachował dłużej świeżość, wystarczy, że do chlebaka włożysz również świeże jabłuszko.
  7. Tłuszcz na patelni – by nie walczyć z rozpryskującym się tłuszczem na gorącej patelni, wystarczy go delikatnie posolić.
  8. Ryba na szybko – aby w szybki sposób rozmrozić rybę, należy zalać ją mlekiem o temperaturze pokojowej.
  9. Precz z łuskami – pokropienie ryby octem i pozostawienie jej na około dziesięć minut w lodówce ułatwi usuwanie łusek.
  10. Koniec łez – wystarczy włożyć cebulę na kilka minut do zamrażarki, by nie wywoływała łez podczas krojenia. Pomaga również półgodzinne chłodzenie warzywa w lodówce.