Jak rozsmarować TWARDE MASŁO? A jak prawidłowo smażyć?

29 kwietnia 2017 21:08
Jak rozsmarować TWARDE MASŁO? A jak prawidłowo smażyć?

Jak zmiękczyć masło?

Jeżeli wyjęłaś masło z lodówki i nie możesz rozsmarować go na pieczywie – wlej do miseczki wrzątek, po 20 sekundach wylej i szybko przykryj masło miseczką!

Dzięki temu masło stanie się na tyle miękkie, że bez problemu rozsmarujesz je na pieczywie!

Zdjęcie Jak rozsmarować TWARDE MASŁO? A jak prawidłowo smażyć? #1
fot.shutterstock

-------------------------------------------------------------------------------------------

Możesz także użyć tarki

Zetrzyj masło na tarce, a powstałe wiórki masła dodaj na kanapkę lub np. do wyrabiania ciasta.

Zdjęcie Jak rozsmarować TWARDE MASŁO? A jak prawidłowo smażyć? #2
fot.shutterstock

-------------------------------------------------------------------------------------------

Smażenia na maśle

Jeżeli smażysz potrawy na maśle to pamiętaj, że unikniesz przypalania się masła jeżeli dodasz do niego na patelni pół łyżeczki oliwy.

Zdjęcie Jak rozsmarować TWARDE MASŁO? A jak prawidłowo smażyć? #3
fot.shutterstock

-------------------------------------------------------------------------------------------

TEGO NIE RÓB

Pamiętaj, że jeżeli trzymasz masło w maselniczce poza lodówką przez 2 dni to używając takiego masła zjadasz masło z jełczejącym albo już zjełczałym tłuszczem!

Takie masło wcale nie musi brzydko pachnieć!

Zjełczały tłuszcz ogranicza przyswajanie składników odżywczych z innych pokarmów.

Zdjęcie Jak rozsmarować TWARDE MASŁO? A jak prawidłowo smażyć? #4
fot.shutterstock