Jak rozsmarować TWARDE MASŁO? A jak prawidłowo smażyć?
Jak zmiękczyć masło?
Jeżeli wyjęłaś masło z lodówki i nie możesz rozsmarować go na pieczywie – wlej do miseczki wrzątek, po 20 sekundach wylej i szybko przykryj masło miseczką!
Dzięki temu masło stanie się na tyle miękkie, że bez problemu rozsmarujesz je na pieczywie!

-------------------------------------------------------------------------------------------
Możesz także użyć tarki
Zetrzyj masło na tarce, a powstałe wiórki masła dodaj na kanapkę lub np. do wyrabiania ciasta.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Smażenia na maśle
Jeżeli smażysz potrawy na maśle to pamiętaj, że unikniesz przypalania się masła jeżeli dodasz do niego na patelni pół łyżeczki oliwy.

-------------------------------------------------------------------------------------------
TEGO NIE RÓB
Pamiętaj, że jeżeli trzymasz masło w maselniczce poza lodówką przez 2 dni to używając takiego masła zjadasz masło z jełczejącym albo już zjełczałym tłuszczem!
Takie masło wcale nie musi brzydko pachnieć!
Zjełczały tłuszcz ogranicza przyswajanie składników odżywczych z innych pokarmów.
