Jakie wartości ma KOMOSA RYŻOWA? Sprawdź dlaczego warto wprowadzić ją do swojego menu!

23 marca 2017 20:12
Jakie wartości ma KOMOSA RYŻOWA? Sprawdź dlaczego warto wprowadzić ją do swojego menu!

Komosa ryżowa (Quinoa) to nasiona które są traktowane jak kasze.

Zawiera dużo białka, sporo błonnika, a także dużo minerałów takich jak magnez, fosfor, żelazo, kwas foliowy, cynk i potas.

Zdjęcie Jakie wartości ma KOMOSA RYŻOWA? Sprawdź dlaczego warto wprowadzić ją do swojego menu! #1

Komosa zawiera także witaminy z grupy B i antyoksydacyjną witaminę E.

Dwa flawonoidy kempferol i kwercetyna mają silne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Ułatwiają także regenerację mięśni po treningu i łagodzą ich ewentualne bóle.

Zdjęcie Jakie wartości ma KOMOSA RYŻOWA? Sprawdź dlaczego warto wprowadzić ją do swojego menu! #2

Przed gotowaniem komosy warto namoczyć jej ziarna przez 6-10 godzin.

W przeciwnym razie kwas fitynowy zablokuje wchłanianie wapnia.

Komosa redukuje poziom złego cholesterolu, a także nie zawiera glutenu.