Sprawdź czym można zastąpić MĄKĘ!
Jeżeli chciałabyś zmienić swoje nawyki żywieniowe lub po prostu musisz ze względu na nietolerancję glutenu to poniższe propozycje zamienników mąki mogą Ci się przydać.
MĄKA Z BRĄZOWEGO RYŻU
– ten produkt może być śmiało jedzony jeżeli masz nietolerancję glutenu. Zawiera dużo wapnia, białka i węglowodanów.
MĄKA Z MIGDAŁÓW
– idealnie nadaje się do wypieków. Zawiera mało węglowodanów. Dostarcza nam dużo witaminy E, wapnia i potasu.
KASZA JAGLANA
– tak naprawdę to pasuje ona do większości potraw.
AMARANTUS
– zawiera bardzo dużo błonnika i białka, a także wspomaga naszą odporność.
MĄKA KOKOSOWA
– działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i antyoksydacyjnie.
KOMOSA RYŻOWA
– zawiera dużo białka i witamin. Świetnie pachnie i smakuje. Ma niższy indeks glikemiczny od zwykłej mąki.