Jak producenci żywności ukrywają GLUTAMINIAN SODU?
1 lutego 2017 20:49
Jeżeli chcesz sprawdzić czy dany produkt zawiera w sobie glutaminian sodu to musisz zapamiętać, że jest pewna zasada.
Jeżeli glutaminian sodu występuje w składzie jako pojedynczy składnik to musi być wymieniony na etykiecie.
Niestety częściej możemy spotkać wypisane składniki które mogą zawierać glutaminian sodu i wtedy nie trzeba już umieszczać jego nazwy na etykiecie bo kryje się pod inną nazwą.
- drożdże,
- ekstrakt drożdżowy,
- zhydrolizowane białka,
- zhydrolizowane białka roślinne,
- ekstrakt z białka roślinnego,
- hydrolizowane białko roślinne,
- białko sojowe,
- enzymy,
- słód,
- jęczmień słodowy,
- kazeinian wapnia,
- kazeinian sodu,
- żelatyna,
- przyprawy,
- aromaty (identyczny z naturalnym, naturalny aromat)
- karagen,
- koncentrat białka serwatki,
- hydrolizowana mąka owsiana,
- bulion.