Dlaczego POMIDORY przechowywane w lodówce TRACĄ SMAK?

21 października 2016 19:58
Dlaczego POMIDORY przechowywane w lodówce TRACĄ SMAK?

Pomidory przechowywane w lodówce tracą swój smak i zapach.

Zdjęcie Dlaczego POMIDORY przechowywane w lodówce TRACĄ SMAK? #1

Dlaczego tak się dzieje?

Pomidory pochodzą z obszarów tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej – chłodzenie ich wywołuje u nich stres, który „wyłącza” wiele genów. Niektóre z „wyłączonych” genów odpowiadają właśnie za wytwarzanie enzymów nadających smak i zapach.

Wiele enzymów, które odpowiadają za smak i zapach nie uaktywnią się ponownie po wyciągnięciu ich z lodówki. Zauważcie, że pomidory, które kupujecie w sklepach zimą są nijakie i mdłe w smaku.

Gdzie szukać winowajcy? Niska temperatura podczas transportu...