W jakich produktach znajdziesz najwięcej POTASU?
Jeżeli chcesz dostarczyć swojemu organizmowi więcej potasu to musisz wprowadzić do swojej diety poniższe produkty.
Soja (suche nasiona) – w 100 g - 2130 mg potasu.
Suszone morele – w 100 g - 1670 mg potasu.
Biała fasola – w 100 g – 1190 mg potasu.
Otręby pszenne – w 100 g – 1120 mg potasu.
Pistacje – w 100 g – 1090 mg potasu.
30 % koncentrat pomidorowy – w 100 g – 1070 mg potasu.
Mleczna czekolada – w 100 g – 610 mg potasu.
Awokado – w 100 g – 600 mg potasu.
Indyk – w 100 g – 460 mg potasu.
Halibut – w 100 g – 450 mg potasu.
Pamiętaj o tych produktach idąc do sklepu na zakupy ponieważ potas jest bardzo ważnym makroelementem dla naszego organizmu.
Niewielki niedobór potasu powoduje senność, osłabienie, nienaturalne zmęczenie.
Niedobór potasu sprzyja arytmii serca, kurczom mięśni, a także ich drżeniu.