Nie wiesz jakie JABŁKA Ci posmakują? SPRAWDŹ!
28 września 2016 21:47
Jeżeli nigdy nie wiesz które jabłka wybrać to poniżej prezentujemy krótką charakterystykę kilku popularnych gatunków jabłek.
LIGOL – lekko kwaśne, kruche, soczyste, o intensywnym aromacie.
GLOSTER – lekko kwaśne, chrupiące.
IDARED – lekko kwaśne, soczyste, miąższ biały z kremowym odcieniem.
CORTLAND – lekko kwaśne, biały i soczysty miąższ.
BOSKOOP – lekko kwaśne, idealne do pieczenia.
JONAPRINCE – słodkie, intensywny aromat.
GALA – bardzo słodkie, soczyste, chrupiące.
JONAGOLD – słodkie, miodowy smak.
GOLDEN DELICIOUS – słodkie, miąższ kruchy, kremowy.
SZAMPION – słodkie, aromatyczne, świetne do przetworów i do jedzenia na świeżo.
GRANNY SMITH – słodko kwaśne, idealne do ciast.