Jakie korzyści daje nam spożywanie KORZENIA PIETRUSZKI, a jakie NATKI? Tego na pewno nie wiedziałaś!
11 września 2016 16:54
Nać pietruszki jest najcenniejszą częścią tego warzywa.
Dostarcza dużą ilość białka, magnezu, potasu, żelaza, fosforu, wapnia, a także witaminę C, A i witamin z grupy B.
Jeżeli masz problem ze świeżością swojego oddechu to jedzenie natki jest idealnym rozwiązaniem.
Dodając natkę pietruszki do potraw zwiększamy przyswajalność żelaza.
Należy także zwrócić uwagę na to, że pietruszka jest częstym składnikiem naturalnych kosmetyków do cery trądzikowej.
Korzeń pietruszki usprawnia pracę układu pokarmowego, działa rozkurczowo – dlatego jest polecany kobietom, zawiera witaminę A i C, a także działa moczopędnie za sprawą substancji apipol.
100 gram korzenia pietruszki ma około 50 kcal. Jest on także zalecany w profilaktyce cukrzycy.