Warzywa, które odchudzają

9 listopada 2015 20:20
Warzywa, które odchudzają

Warzywa, które odchudzają

Warzywem, które cieszy się opinią najlepszego wspomagacza odchudzania, jest kapusta. Jej niska kaloryczność (ok. 30 kcal/100g) oraz dobroczynny wpływ na układ trawienny, a w tym i perystaltykę jelit, sprawia, że staje się pożądanym dodatkiem większości diet mających na celu zredukowanie tkanki tłuszczowej. Jeśli zaś jesteś miłośniczką ostrych potraw, warto wykorzystać do przyprawiania ich papryczkę chilli, która dzięki kapsaicynie ma świetny wpływ na poprawę metabolizmu. Również seler jest zupełnie bezpieczny dla tych, którzy dbają o linię. A już szczególnie jego łodyga, która zawiera wiele witamin oraz minerałów, a jednocześnie ma niską wartość kaloryczną (ok. 4-5 kcal).

Ogórki także będą odpowiednim dodatkiem do Twojej diety. Ich kaloryczność to około 16 kcal w 100 gramach, a prócz tego mają pozytywne działanie na procesy metaboliczne oraz działają moczopędne. Nie zapominaj również o pomocnym działaniu marchewki, która również zawiera niewielką ilość kalorii (ok. 27 kcal), a przy okazji dostarczy Twojemu organizmowi wiele potrzebnych składników, które będą miały niemały wpływ na przemianę materii. Marchewkę najlepiej jeść nieprzetworzoną – dzięki temu nie stracimy jej wartości odżywczych. W trakcie diety odchudzającej nie powinniśmy również odrzucać kalafiora. Ma on około 20 kcal w stugramowej porcji, a przy okazji zawiera ogromną ilość składników, które będą doskonale zaopatrywać nasz organizm w witaminy i minerały. Nie bez powodu przecież kalafior jest uznawany za jedno z cenniejszych warzyw pod względem ilości wartości odżywczych. W trakcie odchudzania nie rezygnuj z warzyw! One są Twoim sprzymierzeńcem w walce o piękny wygląd.