Tych WARZYW i OWOCÓW nie powinno kupować się na straganie w UPALNE DNI

19 lipca 2018 15:18
Tych WARZYW i OWOCÓW nie powinno kupować się na straganie w UPALNE DNI

Pamiętajmy o tym, że warzywa i owoce po zbiorze jeszcze żyją.

Zachodzą w nich różne procesy takie jak oddychanie, transpiracja, dojrzewanie itp.

Jeżeli będą wystawione na działanie promieni słonecznych to wszystkie te procesy zaczną przebiegać bardziej intensywnie.

Trzeba zaznaczyć, że przy wysokiej wilgotności i wyższych temperaturach, szybciej dochodzi do gnicia. Także szybciej rozwijają się różne choroby.

Wysoka temperatura ma także wpływ na warzywa i owoce jeszcze w trakcie wzrostu.

W temperaturze ponad 30°C może już postępować zahamowanie wzrostu roślin.

Zdjęcie Tych WARZYW i OWOCÓW nie powinno kupować się na straganie w UPALNE DNI #1

Owoce i warzywa, które są wystawione na straganach są narażone na mocne słońce.

Zaczynają szybciej się starzeć i więdnąć.

Dobry sprzedawca powinien odpowiednio je osłonić, a także wstawić do wody te delikatniejsze warzywa czy owoce, które tego wymagają.

Wtedy warzywa i owoce będą lepiej znosić zbyt wysoką temperaturę.

Jednak niedopuszczalne jest przechowywanie owoców czy warzyw w szczelnie zamkniętych, foliowych opakowaniach.

W szczelnych opakowaniach tlen szybko się wyczerpuje i wtedy może dojść do oddychania beztlenowego.

Dochodzi wtedy do fermentacji, która skutecznie pogarsza jakość danego produktu.

To właśnie dlatego ostatni głośno się zrobiło o paczkowanych warzywach typu bób.

W plastikowych torbach bób szybko się psuje i może nam zaszkodzić.

Taki woreczek bobu zacznie się psuć po około 1-2 dniach – w zależności od warunków takich jak wielkość opakowania czy temperatura otoczenia.

Zdjęcie Tych WARZYW i OWOCÓW nie powinno kupować się na straganie w UPALNE DNI #2

Upał najgorzej znoszą delikatne warzywa i owoce.

Im najgorzej jest przetrwać okres po zbiorze.

Wszelkie warzywa liściaste, a także cebula, marchew, kapusta, pietruszka, bóg, groszek wymagają temperatury przechowywania od 0°C do 1°C.

Podobnie zresztą jak delikatne owoce jak malina czy truskawka.

Niektóre warzywa lubią jednak wysoką temperaturę, co nie oznacza, że można je wystawić na mocne słońce.

Jednak nie zepsują się aż tak szybko.

Do takich warzyw zaliczamy pomidory, dynie, cukinie, a także ogórki.

Zasada jest taka – jeżeli warzywa czy owoce wyglądają dobrze to raczej nam nie zaszkodzą.

Warto jednak kupić ich taką ilość, aby zjeść je jeszcze tego samego dnia.

Jeżeli warzywa lub owoce posiadają na powierzchni uszkodzenia lub puściły trochę soku – to znak, że prawdopodobnie zaczęły się już psuć.

Jeżeli wygląd produktu sprawia, że zaczynamy się zastanawiać czy aby na pewno jest dobry, to najlepiej jeszcze powąchać dany produkt.

Tak jest w przypadku bobu. Jeżeli jego wygląd nie za bardzo Ci odpowiada to po powąchaniu go będziesz miała pewność czy zaczął się już psuć.

ZOBACZ TAKŻE

KTÓRE WARZYWA I OWOCE POWINNY BYĆ PRZECHOWYWANE W LODÓWCE, A KTÓRE POZA NIĄ?

Większość z nas nigdy nie zastanawiała się nad tym czy dany owoc czy warzywo powinno leżeć w lodówce czy poza nią.

Poniżej podajemy krótką ściągę dzięki której będziesz wiedziała czy dany produkt powinien być przechowywany w lodówce czy poza nią.

Zdjęcie Tych WARZYW i OWOCÓW nie powinno kupować się na straganie w UPALNE DNI #3

Warzywa i owoce które należy przechowywać w lodówce to:

  • papryka słodka,
  • seler naciowy,
  • świeży groszek,
  • brokuł,
  • cukinia,
  • bakłażan,
  • sałata,
  • marchew,
  • kukurydza,
  • winogrona,
  • jabłka,
  • śliwki,
  • wiśnie,
  • truskawki,
  • maliny,
  • jeżyny,
  • jagody.

Warzywa i owoce które należy przechowywać poza lodówką to:

  • awokado,
  • kiwi,
  • ananas,
  • brzoskwinia,
  • gruszka,
  • pomarańcza,
  • cytryna,
  • arbuz,
  • banan,
  • pomidor,
  • cebula,
  • czosnek,
  • ogórek.


TO WARTO WIEDZIEĆ

Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że owoce i warzywa które kupujemy w markecie zawierają pestycydy.

To właśnie dlatego przed spożyciem należy dokładnie umyć warzywa i owoce.

Jednak możemy to zrobić znacznie dokładniej niż tylko opłukiwać owoce czy warzywa pod bieżącą wodą.

Tutaj z pomocą przychodzi nam soda oczyszczona, która jest w stanie zniwelować nawet 95% pestycydów które znajdują się na warzywach i owocach.

Soda jest silnie alkalizująca, dlatego też skutecznie rozkłada pestycydy na drobne cząsteczki, a następnie całkowicie neutralizuje je.

Aby całkowicie wyeliminować pestycydy z warzyw i owoców należy je dokładnie moczyć w roztworze wody i sody oczyszczonej.

Wlej do miski wodę i dodaj kilka łyżek sody oczyszczonej.

Następnie umieść w misce owoce i warzywa i mocz je przez 15 minut.

Potem wystarczy je osuszyć i podać do zjedzenia.

Zdajemy sobie sprawę, że nie każdemu chce się moczyć owoce czy warzywa przez tak długi czas.

Jednak jeżeli zależy Ci swoim zdrowiu to zacznij zwracać uwagę na to jak myjesz warzywa i owoce przed spożyciem.

Zdjęcie Tych WARZYW i OWOCÓW nie powinno kupować się na straganie w UPALNE DNI #4