Co wiesz o oleju lnianym? Poznaj jego właściwości

4 kwietnia 2018 08:30
Co wiesz o oleju lnianym? Poznaj jego właściwości

Olej lniany otrzymujemy poprzez tłocznie na zimno ziaren lnu zwyczajnego. Jest cierpki w smaku i nie należy do najtańszych tłuszczów, ale jest zdecydowanie wart swojej eny. Już w starożytności wykorzystywano go w medycynie i kosmetyce. W wilu dietach stanowi podstawowe źródło zdrowych tłuszczów.

Zdjęcie Co wiesz o oleju lnianym? Poznaj jego właściwości #1
źródło: https://pl.pinterest.com/pin/370984088029915321/

Właściwości lecznicze

Jest jednym z najlepszych źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na poziom dobrego cholesterolu, wspomagają odchudzanie, mogą mieć wpływ na rozwój chorób nowotworowych, posiada wiele oksydantów oraz witaminę E.

Olej lniany posiada szereg właściwości leczniczych, pomaga między innymi przy takich schorzeniach jak:

- wrzody żołądka,

- artretyzm,

- problemy ze skórą,

- problemy trawienne,

- arytmia,

- astma,

- cukrzyca,

- problemy ze wzrokiem, choroby oczu,

- stwardnienie rozsiane.

Zdjęcie Co wiesz o oleju lnianym? Poznaj jego właściwości #2
źródło: https://pl.pinterest.com/pin/294563631853408610/

Dawkowanie:

Ab wykorzystać olej lniany do leczenia schorzeń, dawkowanie powinno być określone indywidualnie do każdego organizmu, jednak optymalna dawka, bezpieczna dla każdego to 6-8 łyżek specyfiku dziennie.

Zdjęcie Co wiesz o oleju lnianym? Poznaj jego właściwości #3
żródło: https://pl.pinterest.com/pin/429741989429765768/

Jak używać?

Pamiętaj że olej lniany (jak wszystkie oleje tłoczone na zimno) pod wpływem wysokiej temperatury tracą swoje właściwości dlatego nie nadają się do smażenia i pieczenia.

Olej można pić na czczo, dodawać do wszelkiego rodzaju dipów, sosów, sałatek, surówek.

W kosmetyce jest polecany w szczególności do skóry, włosów i paznokci. Jest coraz częściej bazą dla maseczek i odżywek. Możemy go stosować do skóry tak samo jak zwykłe olejki czy kremy.