Poznaj niezwykłą moc PESTEK JABŁEK!

22 marca 2018 14:28
Poznaj niezwykłą moc PESTEK JABŁEK!

Większość z nas zjadając jabłko wyrzuca ogryzek.

Jednak nie warto tego robić ze względu na pestki – nasiona jabłek które znajdują się w ogryzku.

Nasiona jabłek zawierają bardzo dużo jodu i amigdaliny czyli witaminy B17.

Amigdalina – to ona właśnie zawiera cyjanek i odpowiada za gorzki smak pestek.

Większość z Was słyszała pewnie o tym, że pestki jabłek są trujące.

Jednak stężenie cyjanku jest tak małe, że bardzo łatwo jest on neutralizowany.

Zdjęcie Poznaj niezwykłą moc PESTEK JABŁEK! #1
fot. shutterstock


Amigdalina ma jednak bardzo cenną właściwość.

Gdy komórki w naszym ciele są zdrowe to zawierają w sobie enzym – rodanaza.

Komórki rakowe zawierają beta-glukozydazę, a pod jej wpływem cyjanowodór i aldehyd benzoesowy są uwalniane do środka komórek nowotworowych i powoli zaczynają je zabijać.

Dzięki temu istnieje możliwość zmniejszenia się wielkości guza, a także zmniejszenie ryzyka przerzutów.

Aldehyd benzoesowy po opuszczeniu komórki rakowej przechodzi do komórki zdrowej.

Tam jest utleniony do kwasu benzoesowego, a ten ma z kolei działanie przeciwbólowe.

Dzięki temu poprawia się jakość życia podczas choroby.

Nikt niestety nie potwierdzi 100% skuteczności działania pestek jabłek na nowotwory.

Temat do dzisiaj jest nieco kontrowersyjny.


Jednak istnieją inne ciekawe właściwości zdrowotne pestek jabłek o których także warto napisać.

Już kilka pestek dziennie potrafi zaspokoić dzienne zapotrzebowanie jodu.

Niedobór jodu może powodować wiele problemów ze zdrowiem:

  • omdlenia,
  • niedoczynność tarczycy,
  • powiększanie się tarczycy,
  • problemy z pamięcią,
  • osłabienie.

Pestki jabłek także potrafią kontrolować poziom cholesterolu.

Oprócz innych produktów które obniżają cholesterol, warto także sięgnąć po pestki jabłek.

Jak dobrze pamiętamy cholesterol może odpowiadać za wiele problemów z układem krążenia czy z sercem.


TO WARTO WIEDZIEĆ

Jak prawidłowo przechowywać jabłka?

Dojrzałe jabłka po zerwaniu z drzewa należy przechowywać w wentylowanym i chłodnym miejscu – najlepiej ogonkami do dołu. Dzięki temu będą dobre nawet przez kilka miesięcy.

Pamiętaj! Jabłka trzymane w lodówce po ok 10 dniach stracą swoją kruchość!