Zobacz najczęściej popełniane błędy w KUCHNI

31 stycznia 2018 12:02
Zobacz najczęściej popełniane błędy w KUCHNI

Dzisiaj zaprezentujemy kilka kuchennych błędów które są bardzo często popełniane.

Być może Ty też o nich nie wiedziałaś.


PRZECHOWYWANIE PRODUKTÓW W LODÓWCE

Bardzo często przechowujemy w lodówce produkty które nie powinny tam się znaleźć.

Do takich produktów możemy zaliczyć: dżem, keczup, cebulę, czosnek, paprykę, pomidora, sos sojowy, gotowe sosy.

Zdjęcie Zobacz najczęściej popełniane błędy w KUCHNI #1
fot. shutterstock


OBIERANIE OGÓRKÓW SZKLARNIOWYCH

Ogórka szklarniowego nie powinniśmy obierać.

Jego skórka jest na tyle cienka i gładka, że warto jeść go ze skórką po wcześniejszym dokładnym umyciu.

W przeciwnym razie pozbędziemy się wielu wartości odżywczych które posiada skórka.

Zdjęcie Zobacz najczęściej popełniane błędy w KUCHNI #2
fot. shutterstock


OBIERANIE PIECZAREK

Praktycznie wszyscy obierają pieczarki i tracą na tę czynność sporo czasu.

Tak naprawdę to obierać pieczarki powinno się w przypadku jedzenia ich na surowo.

Jeżeli masz zamiar poddać je obróbce termicznej np dodać na pizzę, do zapiekanki lub innych dań to wystarczy je bardzo dokładnie umyć.

Zdjęcie Zobacz najczęściej popełniane błędy w KUCHNI #3
fot. shutterstock


ZBYT DŁUGIE WYRABIANIE CIASTA

Podstawowym błędem podczas przygotowywania ciasta jest zbyt długie mieszanie składników.

Składniki na masę lub ciasto należy mieszać do momentu uzyskania zwartej konsystencji.

Zbyt długie mieszanie spowoduje że ciasto nie będzie miało zwartej struktury i może wyjść nawet zakalec.

Zdjęcie Zobacz najczęściej popełniane błędy w KUCHNI #4
fot. shutterstock


GOTOWANIE JAJ NA TWARDO

Wielu z nas popełnia duży błąd gotując jaja na twardo.

Jajka powinno się gotować maksymalnie 10 minut.

Przegotowane jajka tracą swoje właściwości i stają się mniej smaczne.

Jeżeli żółtko po ugotowaniu ma delikatny zielony nalot to znak, że jajko gotowało się zbyt długo.

Zdjęcie Zobacz najczęściej popełniane błędy w KUCHNI #5
fot. shutterstock


MYCIE JAJEK

Często kupując swojskie jajka myjemy je z brudu i dopiero umieszczamy w lodówce.

To błąd ponieważ woda niszczy warstwę ochronną jaj i tym samym skraca czas przydatności do spożycia.

Zdjęcie Zobacz najczęściej popełniane błędy w KUCHNI #6
fot. shutterstock


SIEKANIE ZIÓŁ

Wielu z nas sieka zioła przed dodaniem do potrawy bez względu na rodzaj ziół.

Jednak nie powinno się siekać świeżego oregano, bazylii czy rozmarynu.

W kontakcie z metalowym nożem zioła tracą wartości odżywcze, a także mogą uwalniać szkodliwe substancje. Najlepszym rozwiązaniem jest po prostu rozerwanie ich na mniejsze części.

Zdjęcie Zobacz najczęściej popełniane błędy w KUCHNI #7
fot. shutterstock