Zobacz najczęściej popełniane błędy w KUCHNI
Dzisiaj zaprezentujemy kilka kuchennych błędów które są bardzo często popełniane.
Być może Ty też o nich nie wiedziałaś.
PRZECHOWYWANIE PRODUKTÓW W LODÓWCE
Bardzo często przechowujemy w lodówce produkty które nie powinny tam się znaleźć.
Do takich produktów możemy zaliczyć: dżem, keczup, cebulę, czosnek, paprykę, pomidora, sos sojowy, gotowe sosy.

OBIERANIE OGÓRKÓW SZKLARNIOWYCH
Ogórka szklarniowego nie powinniśmy obierać.
Jego skórka jest na tyle cienka i gładka, że warto jeść go ze skórką po wcześniejszym dokładnym umyciu.
W przeciwnym razie pozbędziemy się wielu wartości odżywczych które posiada skórka.

OBIERANIE PIECZAREK
Praktycznie wszyscy obierają pieczarki i tracą na tę czynność sporo czasu.
Tak naprawdę to obierać pieczarki powinno się w przypadku jedzenia ich na surowo.
Jeżeli masz zamiar poddać je obróbce termicznej np dodać na pizzę, do zapiekanki lub innych dań to wystarczy je bardzo dokładnie umyć.

ZBYT DŁUGIE WYRABIANIE CIASTA
Podstawowym błędem podczas przygotowywania ciasta jest zbyt długie mieszanie składników.
Składniki na masę lub ciasto należy mieszać do momentu uzyskania zwartej konsystencji.
Zbyt długie mieszanie spowoduje że ciasto nie będzie miało zwartej struktury i może wyjść nawet zakalec.

GOTOWANIE JAJ NA TWARDO
Wielu z nas popełnia duży błąd gotując jaja na twardo.
Jajka powinno się gotować maksymalnie 10 minut.
Przegotowane jajka tracą swoje właściwości i stają się mniej smaczne.
Jeżeli żółtko po ugotowaniu ma delikatny zielony nalot to znak, że jajko gotowało się zbyt długo.

MYCIE JAJEK
Często kupując swojskie jajka myjemy je z brudu i dopiero umieszczamy w lodówce.
To błąd ponieważ woda niszczy warstwę ochronną jaj i tym samym skraca czas przydatności do spożycia.

SIEKANIE ZIÓŁ
Wielu z nas sieka zioła przed dodaniem do potrawy bez względu na rodzaj ziół.
Jednak nie powinno się siekać świeżego oregano, bazylii czy rozmarynu.
W kontakcie z metalowym nożem zioła tracą wartości odżywcze, a także mogą uwalniać szkodliwe substancje. Najlepszym rozwiązaniem jest po prostu rozerwanie ich na mniejsze części.
